Muay Thai / Thainyrkkeily
The Art of Eight Limbs – Kahdeksan raajan taide
Thainyrkkeily (Muay Thai) on Thaimaan kansallisurheilulaji. Se pohjautuu muinaiseen thaimaalaiseen sotataitoon. Lajin pisteytyksessä korostuukin tekniikkojen kovuus ja vaikutus vastustajaan. Thainyrkkeilyä on nimitetty maailman kovimmaksi urheilulajiksi.
Lajiin kuuluu olennaisesti brutaalit tekniikat. Matseissa potkut ja polvipotkut voivat rikkoa kylkiluita ja terävät kyynärpäät voivat leikata naamaan tikattavan syvyisiä haavoja. Oikeiden suojien kanssa ja järkevällä kontaktilla thainyrkkeilyn treenaaminen on kuitenkin turvallinen ja tehokas liikuntamuoto! Itse asiassa, aito Thai-tyylin leikkisä ja todella kevyen kontaktin sparri on inspiroinut myös meidän sparrikulttuuria: kun oma elanto on kiinni ottelemisesta, paikkojaan ei halua rikkoa salilla egoilemalla.
Suomeen lajin toivat Kai ja Janne Mustonen 1980-luvulla. Suomen ensimmäinen sali avattiin Turkuun.
Laji lyhyesti
Lajitekniikat: Lyönnit, potkut, kyynärpääiskut, polvipotkut, pystypaini, kaadot
Tunnettuja ottelijoita: Saenchai, Buakaw Banchamek, Samart Payakaroon, Sagat Petchyindee, Ramon Dekkers, Rodtang Jitmuangnon, Stamp Fairtex, Tawanchai P.K. Saenchaimuaythaigym, Liam Harrison, Nat ”Wondergirl” Jaroonsak, John Wayne Parr, Jonathan Haggerty
Lajiliitto Suomessa: Suomen Muay Thai -liitto
Varusteet ja lisenssit
Thainyrkkeilijän täysi varustepakkaus sisältää (tummennettuna suosittelemamme varusteet):
- Nyrkkeilykypärä
- Hammassuojat
- Kyynärpääsuojat
- Käsisiteet (suositus n. 5 m pituiset)
- Sparrihanskat (14 oz)
- Säkkihanskat
- Alasuojat
- Thainyrkkeilyshortsit
- Tarvittaessa nilkkatuet
Näistä kuitenkin kypärää ja rintasuojuksia löytyy harvalta. Käytännössä moni treenaa myös muissa housuissa kuin thainyrkkeilyshortseissa. Säärisuojien vuoksi emme kuitenkaan suosittele pitkiä lepattavia lahkeita. Nilkkatuet ovat tyypillinen näky thainyrkkeilysaleilla, mutta niitä ei kannata käyttää, jos niille ei ole tarvetta. Jos lisälämpöä tai -tukea nilkkaa tukeville lihaksille ei esimerkiksi vanhan venähdyksen vuoksi tarvitse, kannattaa ennemmin vahvistaa lihaksistoa ilman tukea!
Peruskurssille et tarvitse mitään varusteita, urheiluun sopivat vaatteet ja juomapullo riittävät.
Lajin parissa peruskurssin jälkeen jatkavat maksavat Suomen Muay Thai -liitolle thainyrkkeilylisenssin. Lisenssin oikeuttaa kilpailijat ja huoltajat osallistumaan kisohin, mutta se oikeuttaa myös harrastajan esimerkiksi käymään liiton leireillä ilman erillistä osallistumismaksua. Lisenssi maksaa 20€/kalenterivuosi ja se ostetaan Suomisportin kautta. Myös vakuutuksen hankkiminen onnistuu lisenssin oston yhteydessä, mikäli vakuutusta ei ole vielä muuta kautta hankkinut. Lisätietoa ja ohjeet lisenssin hankkimiseen >>
Ottelut
Ammattilaisotteluissa suojina käytetään hammassuojien lisäksi nyrkkeilyhanskoja ja alasuojia, naisilla ainakin Suomessa usein myös rintasuojuksia. Nykyisin otteluita voidaan käydä myös vapaaotteluhanskoin. Kädet saa monesti halutessaan teipata. Ottelun painoluokasta riippuen hanskojen koko vaihtelee välillä 6-10 oz. Eriä ottelussa voi olla amatööriotteluiden B-luokan tavoin kolme kolmen minuutin erää minuutin tauoilla, mutta myös viisi kolmen minuutin erää (2 min erätauoilla) tai viisi kahden minuutin erää (1 min erätauoilla) ovat mahdollisia. Perinteisesti ottelut käydään kehässä, mutta otteluita on järjestetty myös häkissä.
Amatöörien korkeimman otteluluokan (B-luokka) matseissa otellaan kolme kestoltaan kolmen minuutin erää minuutin erätauoilla. Varusteina käytetään sukkamallin säärisuojia, alasuojia, naisilla rintasuojuksia, kyynärpääsuojia, 10 oz nyrkkeilyhanskoja, hammassuojia ja nyrkkeilykypärää. Käsien teippaus on kielletty, joten ottelijat käyttävät käsisiteitä. Amatööreissä voi otella myös C-luokassa, jossa polvipotkut päähän on kielletty ja jossa käytetään isompia hanskoja (14 oz). Lisäksi nuorille ja lapsille on omat matsiluokkansa, joissa tyrmäyshakuinen otteleminen on kielletty. Näissä luokissa tuomari jakaa varoituksia ja tarvittaessa keskeyttää ottelun, mikäli ottelijat käyttävät liikaa voimaa.
Otteluissa kukin erä pisteytetään niin, että voittaja saa erästä 10 pistettä. Pisteitä voidaan kuitenkin vähentää toistuvien varoitusten tai rikkeen vuoksi. Erän häviäjä saa yleensä erästä 9 pistettä, mutta selvästi alakynteen jäänyt ottelija voi saada myös 7 tai 8 pistettä. Ottelun päätteeksi pisteet lasketaan yhteen ja voittaja julistetaan kokonaispisteiden perusteella. Tuomari voi keskeyttää ottelun tyrmäyksen, teknisen tyrmäyksen, loukkaantumisen, luovuttamisen tai tasoeron vuoksi. Ottelu keskeytetään myös, jos tuomari on laskenut toiselle ottelijalle lukua kolmesti.
Otteluita edeltää perinteisesti Wai Kru Ram Muay -tanssi, jossa ottelija kunnioittaa valmentajaansa (opettajaa, Kru), vanhempiaan ja esi-isiään. Ram Muay sisältää yleensä tiettyjä perinteisiä elementtejä, mutta on luonteeltaan yksilöllinen. Saman salin ottelijoilla voi olla myös keskenään sama tai samankaltainen Ram Muay.