Joensuuhun avattu Suomen suurin kamppailukeskus

Fighting Center on rakennettu ja sitä kehitetään vastaamaan ammattilaisottelijoiden vaatimuksia, mutta salilla pyörii myös kunto- ja lasten ryhmiä. Salilta löytyy erikoisuutena Suomessa yhä harvinainen vapaaotteluhäkki. Kamppailukeskuksen perusti Sami Sorsa, joka toi Suomeen maan ensimmäisen thainyrkkeilyn MM-arvokisamitalin vuonna 1995. Keskuksen ensimmäiset peruskurssit käynnistyivät 7.10.

Joensuun Kuurnankadulle avattu Fighting Center on kamppailukeskus, jonka lajivalikoimasta löytyy tällä hetkellä vapaaottelu, nyrkkeily, lukkopaini, thainyrkkeily, potkunyrkkeily sekä kamppailulajien kuntoryhmiä. Ryhmiä löytyy aikuisten sekaryhmien lisäksi naisille sekä alussa 9-13-vuotiaille ja 14-17-vuotiaille. Seuraavaksi aloitusvuorossa ovat itsepuolustuksen koulutus sekä 5-8-vuotiaiden ryhmät.

1662 neliömetrin suuruisesta kamppailukeskuksesta löytyy Pohjois-Karjalan ainoan vapaaotteluhäkin lisäksi korotettu nyrkkeilykehä sekä lattiakehä.

­- Tarkoitus on kehittää jatkuvasti sekä toimintaa että salia. Hommata lisää oheislaitteita, säkkejä, peilejä… Toive on saada jossain vaiheessa myös punttipuoli salille, mutta tällä hetkellä tilat eivät siihen taivu. Katsotaan, jos keksittäisiin kuitenkin joku keino tuoda esimerkiksi käsipainoja salille, kertoo kamppailukeskuksen perustaja Sami Sorsa.

Kulmakivenä ammattivalmentajat, missiona pohjoiskarjalaisten urheilijoiden tukeminen huipulle

Lähestulkoon kaikissa Suomessa pyörivissä kamppailulajiseuroissa valmennus perustuu vapaaehtoistyöhön. Arvokasta työtä seuroissa tekevät valmentajat hankkivat elantonsa päivätöistä ja suunnittelevat ja ohjaavat treenit vapaa-ajallaan.

– Jos treeni kestää puolitoista tuntia, ajomatkoineen ja suunnitteluineen yhden treenin kesto on valmentajalle helposti kaksi ja puoli tai kolmekin tuntia, Sorsa avaa valmentajan työmäärää.

Tämä olikin yksi iso syy sille, miksi Sorsa halusi perustaa Fighting Centerin nimenomaan yrityksenä eikä ainoastaan seurana. Yritystoiminta mahdollistaa panostuksen paitsi tiloihin, myös valmentajien ammattitaitoon. Valmentajina Fighting Centerillä on useita arvokisoissa meritoituneita ottelijoita sekä syvällä kamppailulajimaailmassa olevia pitkän linjan treenaajia.

– Meillä on yhteensä 14 työntekijää alussa, seitsemän kokoaikaista ja seitsemän osa-aikaista. Kun valmentajalle maksetaan tästä työstä, hän pystyy panostamaan ihan eri tavalla omaan ammattitaitoonsa ja treenien suunnitteluun.

Firman missio on yhtä lailla selkeä.

– Voihan se kuulostaa hullulta, Suomen suurin kamppailusali Joensuuhun. Tarkoitus on, että täältä ei tarvitse muuttaa Helsinkiin voidakseen päästä huipulle. Se itseänikin uran aikana nyppi, kun täältä ei löytynyt tiloja tai vuoroja treenata niin kuin huipulle päästäkseen täytyy.

Salilta ei lopu happi eikä tatami

Yli 33 vuotta thainyrkkeilyn parissa toiminut Sorsa tietää yleisimmät salien kipukohdat niin treenaajan kuin valmentajankin näkökulmasta.

– Ei ole treeniaikoja riittävästi. Meillä tätä on pyritty ehkäisemään sillä, että pääsee treenaamaan vaikka kellon ympäri ja kaikissa treeneissä, Sorsa avaa.

– Valmentajaurallani olen törmännyt siihenkin, että kun silloisen seuramme sali oli väliaikaisesti poissa käytössä, emme löytäneet käyttöömme mistään tatamitilaa. Meiltä saleja saa vuokrattua aikoina, jolloin niillä ei järjestetä meidän valmennettuja treenejä.

Vuorojen lisäksi tilojen ominaisuudet eivät ole aina parhaat mahdolliset omaa lajia varten. Sorsalle on selkeää, mikä tiloissa yleensä loppuu ensin.

-Tatami ja happi. Lisäksi jos ollaan vaikka kaupungin tiloissa, ei voi samalla tapaa päättää millaisissa tiloissa ollaan. Esimerkiksi pystyottelija saattaa joutua treenaamaan painimolskilla. Siellä saat, mitä heillä on tarjota.

Kamppailukeskukselle sopivaa tilaa ei ollut helppo löytää. Lopulta vinkin kautta tilaksi löytyi tuolloin vielä useampaan liiketilaan jaettu halli Kuurnankadulta. Hallin vuokraaja Jyrki Miikki oli valmis panostamaan isosti tilan modernisointiin ja muuttamiseen liikuntatarkoitukseen sopivaksi.

– Monella salillahan ongelma on ilmastointi. Meillä on ihan huippuluokan ilmastointilaite, joka on tehty urheilutiloja varten. Ja onhan nämä remontit todella hienosti tehty!

Peruskurssit käynnistyivät, tulevaisuudessa myös ottelutapahtumia

Fighting Centerin ensimmäiset peruskurssit käynnistyivät 7.10. Jälki-ilmoittautuminen kursseille on yhä käynnissä. Tulevat peruskurssit ovat kuitenkin jo suunnitteilla.

Penkkiurheilusta kiinnostuneellakin on syytä laittaa Fighting Center korvan taakse. Kunhan toiminta on saatu vakiintuneesti käyntiin, on Kuurnankadulla tarkoitus järjestää myös ottelutapahtumia.

– Kova tahtotila on järjestää etenkin ammattilaisotteluita, vaikka (päivisin järjestettävät) salikisatkaan ei toki ole poissuljettuja. Isommat iltatapahtumat kiinnostavat kuitenkin enemmän. Haluamme järjestää isoja ottelutapahtumia.